Промишленият растеж към юни е 6.5% на годишна база, до

...
 Промишленият растеж към юни е 6.5% на годишна база, до
Коментари Харесай

Руската икономика прегрява заради разходите за войната и производството на оръжие

 

Промишленият напредък към юни е 6.5% на годишна база, значително с помощта на ниската база от предходната година. Като се изключи сезонното произвеждане, растежът е спрял изцяло, споделят от „ Ройтерс “.

Този стопански растеж не създава артикули за всеобщо ползване, заради което се изливат обилни средства за покупки на материали и за заплати за служащи и чиновници – и облаги за притежателите. Както и в регионите (предимно бедни) с доста доброволци, записали се за фронта и поради оромното по локалния стандарт възнаграждение. Но поради отрицателния търговски баланс (поради глобите и поевтинелите първични материали, носещи по-малко валутни доходи от чужбина) няма кой знае какво да се купува.

В юлското издание на „ Мониторинг на предприятията “ (над 14 500 обекта от нефинансовия сектор) централната банка регистрира натовареност 82.6% в добивната промишленост, 75.6% в обработващите производства и 77.7% в строителството. Обяснението за последния индикатор, споделят анализатори в рускоезични медии най-вече в чужбина, е почистване на разрушенията и строителството на окупираните територии на Украйна.

В същото време високата интензивност – и множеството вложения – са съсредоточени там, до момента в който минималните индикатори са в производството на полимери, леки коли и артикули за дълготрайно ползване и доколкото в тези изоставащи браншове има растеж, той не би трябвало да има инфлационен резултат.

А това припомня на руския капан, когато бюджетните средства се изливаха във военнопромишления комплекс и армията, а гражданското произвеждане бе доведено до тъпо положение и съвсем цялостна неконкурентоспособност. Тази война един ден ще свърши, само че завръщането към естествена цивилна стопанска система може да бъде съпроводено с тежък „ махмурлук “, предизвестяват от деловото издание The Bell.

Сходни данни дава и Институтът за икономическа политика на името на Егор Гайдар – приблизително 76.7% натовареност за първото полугодие (при 76.5% за същия интервал на предходната година). Това е най-много в историята на тези разбори, правени от 1993 година насам.

Владимир Бессонов от отдела за разбор на действителната стопанска система и външната търговия към Висшата школа за стопанска система, обръща внимание, че тези данни може да се окажат подвеждащи. Причината е, че логиката им води към това, че когато натоварването доближи 100%, то няма къде повече да се усилва производството – достигнало е своя „ таван “ и неудовлетвореното търсене стартира да покачва цените. Потреблението на хората и бизнеса изисква и засилен импорт, т.е. с повече разноски и то най-вече в задгранична валута.

Само че, споделя Бессонов, централната банка не регистрира нещо друго – прекосяването в предприятия от военнопромишления комплекс на две и три смени. Така данните не регистрират разконсервирането на мощности за снаряди, ракети, танкове и така нататък, заради което не е ясно дали предприятието регистрира 75% натоварване при една работна промяна или при три, когато внезапно се форсира ѝ потенциалът за предизвикателство на инфлация.

„ Банк России “ предизвести на 21 юли, че това са сигнали за прегряване, тъй като „ увеличеното вътрешно търсене надвишава опциите за разширение на производството в доста браншове, в това число поради лимитираните свободни трудови запаси “. В момента обезпечаването със чиновници е на най-ниското равнище от първото тримесечие на 2020 година (тогава бе първият пик на COVID-пандемията). Според Института „ Гайдар “ през април дефицитът на личен състав е бил рекорден за цялата история на наблюденията.

Същото споделят и анализаторите от икономическия канал MMI. Според тях това е главният ограничител на икономическия растеж. Но решаването на този проблем стана още по-трудно след 24 февруари 2022 година, тъй като стотици хиляди руснаци биват мобилизирани и изпращани на фронта или са заети с производството на оръжие и средства за водене на войната.

Изданието Re: Russia писа през юни, че априлската безработица е достигнала по данни на Росстат рекордно невисок индикатор от 1991 година насам, т.е. за цялата модерна история на Руската федерация отвън Съюз на съветските социалистически републики – 3.3%. (през юни слезе на 3.1%) Привличането на чиновници в подтикваните от страната браншове основава дефицит на фрагменти в частния бранш и неприоритетните браншове. За запълването му бизнесът би трябвало да покачва заплатите. Прогнозата на икономическото министерство е за годишен растеж на заплатите от 5.4%, само че той евентуално ще бъде надхвърлен, тъй като още през март бе 2.7% по данни на националната статистика.

Първите по-убедителни сигнали за прегряване поради военните разноски се появиха през април. Тогава растежът на промишленото произвеждане надвиши 5% на годишна база (при +1.2% през март). Но и би трябвало да се има поради сравнението с април 2022 година, когато промишлеността преживяваше първия потрес от глобите.

Телеграм каналът „ Твердые цифры “ обърна тогава внимание какво по-точно пораства:

+30%  – подготвени железни произведения +29.3%  – електрооборудване +23.8%  – електроника и оптика (в този сегмент растежът при навигационните принадлежности е 60.7%) +47%  – произвеждане на специфични дрехи

Всичко това са артикули, които поръчва най-вече армията, с цел да води война в Украйна. Цялостна картина за това какво провокират войната и поръчките за защитата е мъчно да се сформира, тъй като в нея влизат и необятен кръг артикули, които не са явно свързани с тези потребности: консерви, лекарства, арматура и бетон за отбранителни уреди и така нататък

Принос към растежа има и заместването на прекратения от глобите импорт.  Така производството на леки коли в първите четири месеца на 2023 година се е нараснало с 27.3%, само че в действителни измерения това са 4.5 пъти по-малко по отношение на последната предвоенна 2021 година Производството на машини и съоръжение бе на минус 18%, обработката на дървесина бе на минус 10%, а на мебели се усили с 14.5% през април 2023 година (през април 2022 година падна с 4.5% на годишна база), само че това още веднъж са несравнимо по-бавни темповете от това, което гълтам фронтът.

За да се в профил тази особеност на военната стопанска система, би трябвало или да се усили вносът (но валута не доближава, а рублата сега е сензитивно обезценена по отношение на $ и еврото), или да се кредитира потребителската част от промишлеността. Което също носи опасности от прегряване и принуждава централната банка да „ охлажда “ с повишение на главния лихвен %.

Запълването на валутните доходи най-сигурно става с рандеман и експорт на нефт и газ. Но този индикатор е засекретен в националната статистика. Икономисти вършат лични калкулации, че напролет този растеж е бил към 3.5% на годишна база.

Последва новата сделка във формата ОПЕК+ за удължение и леко увеличение на съкращенията в размерите нефт, които страните, в това число Русия, ще вадят на международния пазар в идващите месеци. В допълнение, за съветския петрол има интернационален таван и купувачите или заобикалят да купуват над него, или страни като Индия се възползват да купуват невиждано доста при нечувани отстъпки в цените.

Стойността на енергийния експорт през първото полугодие е намаляла с 47%, сочат данни, представени от „ Ройтерс “.

dnevnik.bh

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР